Ризик отруєння від вживання дикорослих грибів

Печать
Автор: Administrator   
05.10.2018 06:40

 

 

«Грибнісезони» щорокуприносять у своїхкошиках не лишещедрідарункилісу, а й дедалібільшутривогу, біль і біду. Треба зазначити, щоінколинавітьїстівнігрибиможуть стати причиною отруєння.

Так, лише в Київській області з середини вересня, коли розпочато «грибний сезон», зафіксовано 2 випадки отруєння грибами, зокрема дитини.

Цебуває у тих випадках, коли вживаютьгрибистарі, перезріліабопіслятривалогозберігання. Також, в деяких видах їстівнихгрибів, які належать до найбільш  цінних (білому, лисичках тощо), містятьсяотруйнінетермостійкіречовини, які при варіннігрибівруйнуються. Вживаннянедоваренихабонедосмаженихгрибівможевикликатирозладитравлення.

До цього часу не існуєнауково обґрунтованих - простих, швидких та надійнихметодіввизначенняотруйностічиїстівностігрибів.

Є лише один достовірний шлях попередженнягрибнихотруєнь – розрізнянняїстівнихвідотруйнихгрибів за їхзовнішнімиознаками.

Для того щобуникнутиотруєнняіснуютьпевніумови, а саме:

1.      Якщо Ви відмовились від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі

і споживаєте штучно вирощені печериці, гливи, що купуєте в магазинах, то отруєння виключається.

2.     Якщо Ви не можете відмовитисьвідцього продукту, то набагатобезпечнішекупуватигриби на стаціонарних ринках, де вони проходятьвідповідний контроль.

3.     Якщо Ви все ж таки відправились до лісу на „тихеполювання”, необхідно знати наступне:

– ніколи не збирайтегрибів, яких не знаєте;

– якщо гриб викликаєхочнайменшийсумнів, кращейогопозбутися;

– намагайтесьшукати і збиратигубчастігриби:білі, бабки, моховикитощо;

– якщо Ви зібралигриби і принесли їхдодому, ретельноперевіртекожен гриб перед тим, як починатиготуватистравуаборобити заготовки;

– перед приготуваннямстрав з грибівїхнеобхідноретельнопромити, а перед сушіннямобтертивологою тканиною;

– не вживайтесирихгрибів;

– перед приготуванням будь-якої страви грибинеобхідновідварити у підсоленійводіпротягом 10-15 хвилин;

– готові страви з грибівнеобхіднозберігати на холоді, бажано не більше 24 годин в емальованомупосуді;

– не давайте грибівмалолітнімдітям;

– ніколи не застосовуйте «домашні»методивизначенняотруйностігрибів (такі як всім відомі, з використаннямцибулиниабосрібних ложок), вони, окрімпомилок,нічого не дають.

4.      Якщоотруєння все ж таки виниклоабо Ви йогопідозрюєте:

– негайнопромийтешлунокслабкимсолянимрозчином;

– незважаючи на тимчасовеполегшенняВашого стану негайнозвернітьсядо найближчоїлікувальної установи.

Бажаємо всім здоров’я та вживання грибів без ризику для себе та своєї родини!